Bestel tickets

Tot wel 25% korting

4 - 5 juli 2020 Zandvoort

en we houden u op de hoogte

Terugblik op British Race Festival 2016

Het British Race Festival vormde twee dagen lang een mooie mix van boeiende races, bijzondere demo’s, enthousiaste merkenclubs en het allereerste Concours d’Alledaags. “We hebben genoten”, was een veelgehoorde reactie na afloop.

Circuit Park Zandvoort was het hele weekend onderdeel van het Britse rijk. “U verlaat nu de EU”, lazen de bezoekers op de toegangsweg.
Het British Race Festival ontving twee ‘all British’ raceklassen. De Mini Seven Racing Club vermaakte het publiek met close racing en spektakel, inclusief af en toe een opgetild 10 inch wieltje.
De Jaguar Enthusiasts’ Club kwam met een tot de verbeelding sprekend startveld van voornamelijk het model XJS in actie.

Historische Morgan driewielers

De Britse Morgan Three Wheeler Club verzorgde vier demo’s met hun vooroorlogse publiekstrekkers. “Het was een fantastisch evenement”, blikte Peter Clews na afloop namens de klasse terug. Clews, met de voor Morgan 3-wieler rijders karakteristieke zwarte handen en zwartleren overall: “De organisatie heeft met succes een Britse enclave van het circuit gemaakt, met onder meer de ‘Big Ben’ in de paddock en overal de ‘Union Jack’. De toeschouwers zijn enthousiast. Ze spreken ons aan over onze auto’s en ze nemen foto’s van hun kinderen achter het stuur. We zijn ook erg enthousiast over het circuit. Wat ons betreft zijn we volgend jaar eer van de partij.”

Bijzondere auto’s

De drie sessies van de ProtoChampSeries trokken veel aandacht. Het is een understatement om het startveld van de regelmatigheidsklasse ‘afwisselend’ te noemen. Naast een VW Kever nam er bijvoorbeeld een Porsche 906 en een Chevron B16 sportscar deel. Organisator Gert Pollmann genoot. “Ik heb zelden zo’n ontspannen sfeer geproefd als hier. Onze rijders hebben het erg naar hun zin. Niet alleen vanwege de goede organisatie en de prachtige baan. In onze klasse streven we ernaar om met de meest uiteenlopende auto’s in actie te komen. Wij vinden het leuk dat de toeschouwers dat waarderen. We krijgen veel aanloop.”

Ambiance van eergisteren

De Vintage Revival Zandvoort reed maar liefst acht demo’s met tientallen sportscars en raceauto’s uit de jaren ’20 en ’30. De paddock verkeerde in historische sferen, inclusief strobalen en rijders in ‘historische’ raceoveralls.
De deelnemers aan de Vintage Revival Zandvoort zamelden bovendien geld in voor Fight cancer door toeschouwers de mogelijkheid te bieden om enkele ronden mee te rijden over het circuit.

2 oktober 2016 British Race Festival Circuit Park Zandvoort. Fotos© Chris Schotanus

Merkenclubs

Een afwisselende selectie merkenclubs nam enthousiast deel aan het British Race Festival. Merken zoals Morgan, MG, Lotus, Aston Martin, Mini en Triumph waren goed vertegenwoordigd. De auto’s van de clubleden werden getoond in het rennerskwartier, daarnaast gingen veel clubleden het circuit op tijdens de vrijrijden sessies.

Concours d’Alledaags

Het Concours d’Alledaags vond voor de eerste keer plaats. Aan het concours voor alledaagse auto’s uit de jaren ’60, ’70 en ’80 namen eigenaren van onder meer een VW Golf 1, BMW 2002 Touring, Fiat 500 en Opel Commodore deel. De jury was het meest onder de indruk van een all-British Austin Healey Sprite.

Half Europa door met een 90 jaar oude Frazer Nash

Ruth Ross was de meest bijzondere deelnemer aan het British Race Festival. De Britse dame nam met haar Frazer Nash uit 1925 deel aan een toertocht in Italië en zette vervolgens koers naar Zandvoort. De kettingaangedreven oldtimer volbracht de reis, ondanks problemen met de koppeling. Tijdens het British Race Festival genoot Ruth van haar historische Morgan driewieler. Het was de lange en zware reis waard, vond ze. “De ontvangst was hartverwarmend. Het is een heel mooi evenement, met een prettige ambiance, op een prachtig circuit.”

Tevreden

Erik Weijers, COO van Circuit Park Zandvoort, blikte tevreden terug op het evenement. “De sfeer was top. Daarnaast was het leuk om te zien hoe enthousiast de diverse rijders op het evenement reageren. De Vintage Revival Zandvoort past perfect bij het British Race Festival. Het was een succes, met een leuke entourage. Ook het eerste Concours d’Alledaags smaakt naar meer. Kortom: op naar volgend jaar!”