Bestel tickets

Tot wel 25% korting

6 - 7 juli 2019 Zandvoort

en we houden u op de hoogte

Austin Healey: niet poetsen maar rijden

Austin Healey: niet poetsen maar rijden

 

‘Niet lullen maar poetsen’ is een gevleugelde uitdrukking die bijvoorbeeld van toepassing is op het Engelse voetbal. Bezitters van exemplaren van het legendarische Britse automerk Austin Healey hanteren een mooie variant: ‘niet poetsen maar rijden’. In vier woorden wordt duidelijk hoe een Healey-eigenaar met zijn robuuste vierwieler dient om te gaan. Zeker als het een zogenaamde ‘Big Healey’ betreft. En laat tijdens het British Race Festival die Big Healey aanwezig zijn, al was het maar als beeldmerk in de poster!

BRF_2017_poster-resize-540

Bestuurslid Rinus Sinke van de Austin Healey Owners Club Nederland legt uit waarom. ,,De ‘Big Healey’ is een ouderwetse sportwagen met een zes cilinder drie liter motor. Gas op de plank is de bedoeling.’’ Bezoekers aan het British Race Festival krijgen volop de mogelijkheden om te snappen waar Sinke het over heeft.

En dan met name tijdens het bekijken van de twee races waarin 27 Healey’s aan de start zullen verschijnen. Behoudens drie ranke Sprites besturen de rijders de dikke Austin Healey 3000. Hoor en zie ze voorbij denderen en begrijp dat poetskatoen, cleaner en wax er voor de heren coureurs nauwelijks toe doen.

Senten-Images HGP 2015_-243

Een Big Healey hoort asfalt onder zijn spaakwielen te voelen. Duizenden kilometers achtereen als het moet. Rinus Sinke (73) is weliswaar onlangs gestopt met het racen in zijn Healey 3000; voor een trip – eerder dit jaar – in Spanje over 4100 kilometer draait hij de hand niet om. ,,Met twintig Healey’s van Bilbao naar de Spaanse Zuidkaap gereden en weer terug. Iedereen volbracht de tocht. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er een serviceteam met ons mee reed. En die hebben niet stil gezeten.’’

Naast de twee sprintraces tijdens het British Race Festival, doen 70 clubleden van AHOCN het circuit van Zandvoort aan in verschillende, maar stuk voor stuk stoere Healey’s. Op het binnenterrein beschikken ze over een eigen Healey Village. Voorafgaand aan de race vormen de zeventig een parade over het circuit. De voorste 27 auto’s hebben een coureur aan boord die aldus aan het publiek wordt voorgesteld. Zoals dat bij grote internationale autosportevenementen gebruikelijk is.

HJK_8094

Als de zeventig straatauto’s later op de middag een rondje door het dorp Zandvoort hebben gemaakt, mogen ze een paar rondjes gas geven op het nieuwe asfalt van het circuit. ,,Met een pacewagen ervoor’’, waarschuwt Sinke. ,,Anders gaan er ongetwijfeld een paar de bocht uit. Een Healey houdt er namelijk van om dwars te gaan.’’

De twee sprintraces over 30 minuten worden georganiseerd door Healey Driver International uit Engeland in samenwerking met Dutch Healey Competitions; een onderdeel van AHOCN. De nummer één na de twee gereden manches (zaterdag en zondag) ontvangt de Donald Healey Memorial Trophy: de eigenzinnige Engelse autobouwer waarmee het allemaal begonnen is. Er verschijnen Engelse, Zweedse, Duitse en natuurlijk Nederlandse coureurs aan de start.

Senten-Images HGP 2015_-236

Bezoek de speciale Donald Healey Memorial Trophy: koop nu je kaarten!

De toegang is vanaf 15 euro. Een dagkaart voor het British Race Festival, inclusief de Louwman Exclusive Fandays, kost slechts 15 euro in de voorverkoop. Voor 25 euro heeft u het hele weekend toegang. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen 50% korting. Met het toegangsbewijs heeft men toegang tot duinen, tribunes én de paddocks waar de raceteams en merkenclubs staan. Tickets zijn verkrijgbaar op www.circuitzandvoort.nl en www.britishracefestival.nl.

 

Proef op Circuit Zandvoort!
Circuit Zandvoort is, met de nieuwe restaurants Bernie’s Bar & Kitchen en Bernie’s Beach Club, ook de ideale locatie voor een diner, event, meeting en productpresentatie. Beide locaties zijn open tijdens het British Race Festival! Voor meer informatie ga naar http://bernies.nl/

 

Tekst: Rob Spierenburg